architecture projects

Co-Housing, Casa da gente

 

PROJECT INFO

Location
Brasilia

Status
Project

Client
Private

Type
Residential

Size
1.300 sq. meters

Other Features
Detached concrete slab

Sustainability, Rain Water re-use

 
 

Casa da Gente, meaning Our House was designed to promote a differentiated experience for the elderly. It was designed for members of a family that intends to use space to create a joint experience between the new and old generations.

The project was implemented in practically flat terrain, with slope only in its northwest plot. The three ground blocks are unified by a slab in solid concrete, which forms an internal space of coexistence, dominated mainly by the presence of an atrium.

 
 
Casa da gente
 

The functions of the house are organized individually, in sectors. The spaces of collective coexistence are located below the concrete slab unifying the ground blocks, witch encompass the functions of dormitory, services and kitchen.

 
 
E&I_foto workshop inicial.jpg
 
E&I_diagrama fluxos.png

The layout of the internal spaces was determined by the users' circulation flows. The main regulatory flows were those of access, employees, residents, leisure and sports activities.

 
The remaining spaces between blocks form green pockets, created to allow users contemplate the external landscape.

The remaining spaces between blocks form green pockets, created to allow users contemplate the external landscape.

E%26I_foto+workshop+2.jpg
 
biblioteca

The main entrance hall is occupied by a curved volume where the residence library is located

Solar digital study model

Solar digital study model

Casa da gente
 
Southwest elevation

Southwest elevation

 

Consultant Team

A4 Engenharia, Structural and MEP engineering

Chama Alternativa, Gas and Heating Systems

 

Related