projects . architecture

Nakata House

 

at a glance

Location
Brasilia

Status
Built

Client
Private

Type
Residential

Size

Other Features
Bioclimatic ventilation

Terracotta façade

 
 

Villa NAKATA’s design is based on bioclimatic and low maintenance costs concepts, as well as in fitting the client’s family needs.

 
 
NAKATA_5.jpg
 
 
 
 

Given the plot dimensions (17x40 meters), sun path studies, and the desire of having green area available on the ground floor, it was decided to position the house on the longer side of the plot. This placement provided the client with more space for permeable areas and landscape design.

Ground floor plan

Ground floor plan

 

The ground floor holds social activities, as well as leisure, cooking, and services. The bedrooms and private spaces are located on the second floor.

Upper floor plan

Upper floor plan

 

The volume of the upper floor consists of several independent modules, representing each of the rooms. Conversely, the ground floor behaves as open space, connecting the interior and the exterior – a veranda house

Both floors are separated by a large fair-faced concrete slab that covers the extension of the ground, also operating as a divider between the functions of each floor level, serving as the volumetric link between both parts.

 
 
 
 
 
 

The architectural composition has, on the front façade, a large vertical volume executed in perforated terracotta ceramic elements, which enclose the house’s stairway. The tower presents itself as a visual mark, and its partially translucent cladding allows for light and shadow effects, as well as functioning as a privacy screen.

 
NAKATA_3.jpg
 
NAKATA_6.jpg
NAKATA_7.jpg
 
Elevations

Elevations

NAKATA_1.jpg
 

Consultant Team

A4 Engenharia, Structural and MEP engineering

pHOTOGRAPHY

Edgard César

 
 

Related