projects . architecture

Brise House

 

at a glance

Location
Brasilia

Status
Built

Client
Private

Type
Residential

Size

Other Features
Alluminum strip brise-soleil

 
 

Brise House has, as a starting point, its volumetric composition. The second floor acts as visual weight in the relationship between the building object masses but also reveals lightness and translucency, effects guaranteed by the brise-soleil on the façades.

 
 
 
BRISE_4.jpg
 
Ground floor plan

Ground floor plan

Second floor plan

Second floor plan

 

The solution for the organization of the functions was given on two floors. On the ground floor, the social and service spaces, and on the second floor the bedrooms and the private living room.

 
Elevations 1, 2 and 3

Elevations 1, 2 and 3

BRISE_ELEVAÇÃO 3.png
 
BRISE_3.jpg
 
 

The double height living room is enveloped by a mezzanine that serves as circulation space for the second floor. The entire core of the house receives filtered natural light and protection from the brise-soleil and the roof’s overhang.

For the execution of the brise-soleil, thousands of aluminum strips were used, with three different tonalities of the bronze color. This external skin is the most remarkable element in the composition and gives the house the possibility of a relationship with the exterior in a very subtle and ephemeral way.

 
 

Consultant Team

A4 Engenharia

PHOTOGRAPHY

Edgar César

 
 

Related